Актуално

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА,
СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ И КОЛЕГИ,

        От името на настоятелството на НЧ „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил и лично от свое име Ви поздравявам по повод 1 ноември – Деня на народните будители!
      На тази дата изразяваме почитта си към създателите и пазителите на българската духовна култура и традиции. Прекланяме се пред тези, които ревностно съхраняват българското самосъзнание.
       Изразявам дълбокото си уважение към Вас днешните просветни и културни дейци, преподаватели и учители, радеещи за българското слово и дух.

Прочети още...

Читалищата „Братство 1869“ и „Пробуда 1961” гр. Кюстендил ще отбележат Деня на народните будители на 1 ноември.
В 11:00 ч. от сградите им ще прозвучат популярни песни и музикални произведения на видни наши автори, композитори и поети. По този начин символично ще бъде отдадена почит на делото на българските книжовници, просветителите, борците за национално освобождение, на будителите, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и стремежа към образование и книжовност.

Прочети още...

От 22 до 24 октомври 2020 г. в читалище „Братство 1869” се проведе двадесет и четвъртото издание на Международния конкурс за класическа китара Кюстендил - 2020. Конкурсът се организира от Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на читалище „Пробуда 1961” Кюстендил и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Голямата награда на конкурса завоюва Биляна Лазарова, възпитаничка на Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ гр. Плевен. Тя получи и наградата в памет на Валентин Вълчев, която и бе връчена от неговата съпруга
д-р Милена Вълчева.

Прочети още...

На 22 октомври 2020 г. от 18:00 ч. в Голямата зала на читалище „Братство 1869” ще бъде открит Двадесет и четвъртия Международен конкурс за класическа китара.
На 23 и 24 октомври е предвиден конкурса за различните възрастови групи. В различните дни са включени и рецитали на видни музиканти – доц. Росен Балкански и Квартет „Сезони”, доц. Росен Идеалов и Надежда Ценова, проф. Анатоли Кръстев и Румен Цанов и др.

Прочети още...

Във връзка с реализирането проект на НЧ „Братство 1869” гр. Кюстендил отправя покана към младите хора, които се интересуват от започване на собствен бизнес в областта на туризма за участие в подбор за предстоящи обучения по предприемачество.
Търсят се младежи над 18 години от областите Кюстендил, Перник и София, жители на трансграничния регион България - Сърбия, които са все още ученици, с предстоящо завършване на своето средно образование или студенти, както и безработни.
Обучението ще се проведе като част от проект „Укрепване на туристическото предприемачество и насърчаване на услугите – СТЪПКИ”, № CB007.2.13.077, реализиращ се по Програмата Interreg-ИПП за трансгранично сътрудничество България – Сърбия 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз.

Прочети още...

На 5 октомври 2020 г. от 18:00 ч. в залата на читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил ще се проведе концерт на Камерен състав „Ариозо” – Илиана Генева – сопран, София Мартинова – флейта и Стоян Мартинов – пиано.
Концертът „Звездна нощ” е един букет от любими класически произведения от италианския, испанския, немския, френския, чешкия и български класически репертоар на 19-ти и 20-ти век. Това разнообразие на произведения е подбрано с усет към богатата мелодия и хармоничния диалог в камерното музициране между тримата солисти. Между отделните творби е включено и кратко представяне на авторите, произведенията или интересни факти около създаването им (лектория), което допринася за образователната стойност на концерта.

Прочети още...

Страница 1 от 34