Актуално

Стартира Новата учебна година 2019/2020 за школите и курсовете на читалище „Пробуда 1961” гр. Кюстендил.

                                                                                  П о д р о б н о с т и!

На 18 юли 2019 г. Вокално инструментална група „Еделвайс” към читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил с ръководител Димитър Цветков, взе участие в Традиционния районен събор „Илинден” в с. Гюешево.
Групата се представи с популярни български песни и заслужено спечели овациите на публиката.
Организатори на събитието бяха кметството на с. Гюешево и читалище „Просвета 1921“.

По време на двудневното събитие тържествено бе открита паметна плоча на легендарната Румена войвода в родното и село Гюешево по повод 190 г. от рождението и.
Всяка година в селото почитат войводата, като в края на месец юли правят Хайдушка вечер. Специално на бял кон пристигна режисьорът и главна героиня от филма „Воевода“ Зорница Попганчева заедно с нейната дъщеря Ники Амрита /малката Румена войвода/ във филма. Участие взе и клуб „Традиция“ от гр. Радомир, които пресъздаде атмосферата от историческото време.
Румяна войвода е родена в село Гюешево през 1829 г. Според нейния баща Георги дъщеря му Румена се е родила в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни.
През 1856 година тя излиза в гората като хайдутин и организира чета. Стоян Ковача е първият, който се присъединява към четата и става неин байрактар.
Гости на събитието бяха евродепутати, кмета на община Кюстендил и наследници на Румена войвода от цялата страна.