На 26 май 2021 г. читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил получи дарение от детски книжки, които вече са на разположение на малките читатели на библиотеката. Сред заглавията се открояват „Под игото“, „Пипи Дългото чорапче“, „Хитър Петър“, „Емил от Льонеберя“, „Приключенията на Том Сойер“ и други.
Дарението е направено от Сдружение „Дете на годината“ със съдействието на община Кюстендил и е по случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Сдружение „Дете на годината” е неправителствена организация, чиято цел е подкрепа и развитие на децата в България. То се реализира в различни направления – даряване на апаратура и обзавеждане за детски отделения в болници; подкрепа на деца от социално слаби семейства и институции; насърчаване на доброволческите инициативи на децата и младежите; спортни и културни мероприятия.
Библиотеката на читалище „Пробуда 1961“ съдържа над 20 000 библиотечни единици, като има обособен детски отдел с голямо количество заглавия за деца и ученици.