Актуално

Осмото издание на Международната камерна музикална академия ще се проведе от 13 май до 2 юни 2016 г. в гр. Кюстендил. Организатори на проявата са читалище „Братство 1869”, Илинойски Уеслиън университет – САЩ и читалище „Пробуда 1961” гр. Кюстендил. Изпълнителен директор е Иван Андонов, Художествен директор - Нина Гордан.
Тази година участници са 13 студенти и 5 преподаватели от САЩ, 10 ученика и 6 преподаватели от Кюстендил, 12 студенти и 7 преподаватели от София, 80 ученици и студенти и 15 преподаватели от Косово.
В програмата са включени майсторски класове, лекции и концерти в градовете Кюстендил, София, Дупница, Бобов дол и др. В академията ще преподават изявени имена в класическата музика като проф. Йосиф Радионов, проф. Владислав Григоров, Росен Идеалов и др.
Тази година гости на академията ще бъдат студенти от Университет "Хаджи Зека" гр. Печ и ученици от Музикално училище "Пренк Джакове" гр. Джакова, Република Косово. Те ще открият Академията с два концерта – на 13 май от 18:00 ч. в Голямата зала на читалище „Братство 1869”, и на 14 май от 14:30 ч. в НМА „Проф. Панчо Владигеров” гр. София.
По време на престоя си гостите от Америка и Косово ще имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на Кюстендилския регион.