Актуално

Тринадесети международен фолклорен конкурс “Пауталия” - 2019 ще се проведе от 28 до 30 юни 2019 г. в град Кюстендил.  Регламент и заявка за участие 2018

 

Стартира IX Международна камерна музикална академия - ПРОГРАМА

Езикова школа - Английски език
Преподавател: Ина Станкова

Театрално студио "Бременските музиканти"
Ръководител: Душко Добрев

 

 

Танцов състав „Осогово“
Хореограф: Вергиния Василева – Згуровска

Танцов състав „Осогово“ при читалище „Пробуда 1961“ гр. Кюстендил е създаден през 2017 г. В групата се включват танцьори участвали в различни други формации под ръководството на хореографката Вергиния Василева – Згуровска. Ансамбълът организира концерти по различни поводи. Участва в много национални конкурси, фестивали, събори, сватби, благотворителни концерти и други събития.
Танцов състав „Осогово“ разполага с богат репертоар от авторски хореографии, които представят разнообразието на българския фолклор от всички краища на България, като особено място заемат танците от Кюстендилския регион. Танцовите картини впечатляват с неповторимост при съчетаването на ритми и стъпки. Всяка една от танцовите сюити представя подбран набор от хора от една етнографска област. Наред с различните видове хора, ансамбълът пресъздава автентични български обичай като: „Лазаруване“, „Сватба“, „Коледуване“, „По жътва“ и много други.

Курс по приложно и изобразително изкуство
Преподавател: Силвия Каралийска

Уроците се провеждат два пъти седмично. В заниманията се включват различни видове изобразително изкуство, като специално внимание се отделя на приложно-декоративното изкуство. Чрез различни материали и средства се развива и обогатява въображението на учениците и спомага за формиране на собствен начин за творческо себеизразяване.Младите художници участват в множество изложби по различни поводи.

 

Група "Еделвайс"
Ръководител: Димитър Цветков
Корепетитор: Жана Райнова

Група „Еделвайс” работи към читалище "Пробуда" гр. Кюстендил. Тя е създадена през 2015 г., по инициатива на кюстендилския общественик Иван Андонов. Диригент на състава е маестро Димитър Цветков, корепетитор Жана Райнова, солисти Мария Добрева и Любомир Иванов, художествен ръководител Милена Маркова.
В репертоара си групата има над 100 шлагерни, стари градски и авторски песни.
Група „Еделвайс” е носител на първи награди от фестивали и конкурси в България – Кюстендил, Македония – Щип, Радовиш, Крива Паланка и др.
Всички изпълнители в групата са инструменталисти и имат собствен репертоар.
Групата участва в различни конкурси и фестивали в страната и чужбина, където печели овациите на публиката и множество престижни награди.
Традиционно група „Еделвайс” изнася благотворителни концерти, участва в честването и отбелязването на национални празници, годишнини и др.